TIPS MENGAHADAPI BILA PENJAGA ANAK CUTI MENGEJUT

kadang-kadang kita perlu bersedia untuk menyiapkan diri kita untuk bersedia mengahadapi keadaan yang kita rasa senang tiba-tiba kena stop sebab orang lain tak boleh bergerak untuk kita. jom atasi dengan tenang

1. tarik nafas dalam2 bila terbaca msg dari pengasuh ” maaf kak harini saya hal tak dapat menjaga anak akk” dan sambil senyum senyum dan senyum.

2. bangun dengan penuh semangat, ada waktu mengaji 1page pon dah ok.

3. ok buat macam biasa, siapkan apa yang perlu disiapkan semua.

4. msg BOSS,(bagi yang bekerja dengan orang) whatsapp KLIEN (bagi yang buat bizz sendiri) dengan ayat yang baik, mohon maaf kenapa dan atas sebab apa, inshaallah kita sama-sama manusia mereka akan faham.

5. agar tetap produktif, bagi yang kerja sendiri, siapkan kerja yang bersuaian ketika bekerja dengan anak kecil dan mengaharapkan kerja2 siap.

6. bagi yang bekerja dengan BOSS sediakan onedrive google fail-fail yang memang banyak kerja jadi boleh buat kerja dari rumah.

7. masak awal untuk menyiapkan segala lunch n dinner agar tak terganggu dengan aktiviti kerja yang akan disiapkan pada hari tersebut.

KELEBIHAN WAKTU MENGEJUT INI BERLAKU
1. boleh cek anak-anak mengaji
2. boleh ajar anak-anak hal2 mengaji
3. boleh keluar dan belikan anak-anak buku mengaji yang menarik
dan apa-apa yang patut dilakukan untuk proses perkembangan si anak terutamanya dalam urusan agama iaitu biarkan mereka mengaji dengan semangat kita
dan boleh panggil guru seminggu sekali untuk terus memberikan istiqamah dan waktu yang tepat untuk mengaji

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *