Niat Dan Cara Mandi Wajib Haid – Langkah Demi Langkah

Niat Dan Cara Mandi Wajib Haid

Niat Dan Cara Mandi Wajib Haid – Langkah Demi Langkah

Mandi wajib merupakan salah satu perkara yang tidak boleh dipandang ringan oleh lelaki mahupun wanita. Anda juga harus memastikan cara mandi wajib atau mandi junub yang anda lakukan itu adalah cara yang betul dan sah dari segi hukum Islam yang telah ditetapkan. Jadi, saya nak kongsikan sikit niat dan cara mandi wajib haid yang betul.

Apa saja jenis air mandian yang digunakan seperti air paip, air hujan, air pancut atau air sungai, anda wajib pastikan air tersebut adalah air mutlak dan bersih. Dengan mengikuti panduan niat dan cara mandi wajib haid tentunya mandi junub anda itu sah walaupun anda tidak mandi lama, asalkan mandian tersebut sempurna mengikut hukum syarak.

Niat Dan Cara Mandi Wajib Haid

Langkah-langkah mandi wajib yang betul adalah seseorang itu tidak boleh melakukannnya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia perlu dilakukan dalam kedua-dua keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Sekiranya mandi wajib itu tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir, mandi wajib itu akan menjadi tidak sah, dan membuatkan ibadat seseorang itu turut menjadi tidak sah.

Rukun mandi wajib mempunyai 3 perkara, iaitu:

 1. Niat
 2. Menghilangkan najis pada badan
 3. Meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir

Setiap mandi junub harus disertai dengan niat mandi wajib yang betul. Niat mandi wajib haid adalah;

“Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala”

Mengenai rukun mandi wajib yang kedua iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan, jika ada najis di badan anda, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ini bermakna, membasuh najis denagn mandi itu boleh disekalikan.

Sementara itu, rukun mandi wajib yang ketiga, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir, meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada pada badan, sama ada bulu-bulu yang jarang ataupun lebat.

Sekiranya rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, jika tidak sampai air ke dalamnya, tocang dan sanggul itu perlulah dibuka. Bulu-bulu dalam lubang hidung pula tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Namun, sekiranya bulu-bulu di dlam hidung itu bernajis, maka wajiblah ianya dibasuh sekali.

Jika di dalam kuku terdapat kotoran yang boleh menghalang air untuk sampai ke badan khususnya di bahagian kuku, kotaran tersebut wajiblah dibuang. Kotoran itu boleh dibuang ketika sedang mandi.

Niat Dan Cara Mandi Wajib Haid

Cara-cara untuk mandi wajib yang betul adalah;

 1. Niat ketika air sampai ke tubuh badan
 2. Membaca bismillah
 3. Mencuci tangan sebanyak tiga kali
 4. Mencuci kemaluan dengan tangan kiri
 5. Membersihkan atau menyucikan tangan kiri dengan sabun
 6. Berwudhu. Wudhu juga boleh di ambil seperti wudhu biasa sepertimana biasa dilakukan sebelum menunaikan solat. Cara Mengambil Wudhu – Langkah Demi Langkah boleh dibaca di sini.
 7. Membasuh kepala dengan mengusap rambut secara meratakan kepala atau siram air sebanyak tiga kali ke kepala.
 8. Memulakan dengan bahagian kanan tubuh
 9. Meratakan air ke seluruh tubuh badan

Ketika menyiram kepala, hendaklah dimulakan dengan bahagian kanan, kemudian bahagian kiri dan seterusnya bahagian tengah kepala. Tanggalkan juga ikatan rambut ketika mandi wajib supaya air boleh memasuki ke dalamnya.

 

Perbuatan mandi wajib ini perlulah didahulukan dengan niat dan cara mandi wajib haid perlulah dilakukan dengan betul supaya mandi junub tersebut menjadi sah. Sememangnya, ini adalah perkara yang amat mudah untuk dilakukan tetapi jangan diambil ringan terhadap langkah-langkahnya.

Mungkin anda terlepas pandang atau melakukannya dengan cara yang salah, jadi, eloklah anda perbetulkan dan teliti cara mandi junub anda agar tidak sia-sia ibadat anda nanti. Anak Tak Solat? 9 Tips Ajar Anak Solat Sejak Keciljika anda sudah bersih daripada hadas besar bolehlah anda mengajar anak anak dengan lebih mudah.

12 thoughts on “Niat Dan Cara Mandi Wajib Haid – Langkah Demi Langkah

 1. Kena mandi tiga kali ke? Bila nk bersihkan diri…maksud saya mula ii dh buat stu pstu ulng balik buat mcm tu.??

 2. bagus penyampaian ??????? saya suka tapi nk tnye ambik wuduk tu slps mandi wajib atau sblom mandi??

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *