Anak-anak tak suka al-Quran? Boleh cuba tip di bawah

 

Setiap pasangan yang baru berkahwin tentunya mahukan anak-anak yang soleh dan solehah. Apabila anak lahir, banyak usaha yang dilakukan untuk menjadikan anak-anak seperti yang diinginkan. Namun, anak-anak kecil biasanya lasak dan suka bermain. Ketika bermain sebenarnya otak mereka sedang berkembang. Kadang-kadang timbul juga rasa risau. Bagaimana mahu menjadikan anak-anak suka kepada al-Quran? Bagaimana mahu mendekatkan anak-anak dengan al-Quran? Sedangkan mereka terlalu lasak dan tidak mudah duduk diam.

Di sini ada 3 tip yang boleh diamalkan. Sila baca

  1. Selalu baca dan dengar al-Quran semasa hamil.

Sebenarnya, ketika di dalam kandungan lagi bayi sudah pun boleh mendengar apa yang dibaca dan didengar oleh ibu. Jadi, apabila ibu selalu membaca dan mendengar al-Quran, bayi di dalam kandungan akan  mudah menerima dan kesannya akan dapat dilihat setelah  bayi dilahirkan.

  1. Selepas bayi dilahirkani, jadikan al-quran sebagai halwa telinga anak.

Anak kecil selalunya akan menangis atau meragam sekiranya lapar atau mengantuk. Salah satu cara untuk menenangkan anak-anak yang sedang meragam adalah mendengarkan mereka dengan bacaan ayat-ayat al-Quran. InsyaAllah anak-anak akan diam. Kesannya, anak akan mudah untuk dekat dengan al-Quran.

 

  1. Mulakan pendidikan awal anak-anak dengan al-quran

Seawal usia 4 tahun, kebanyakan ibu bapa sudah mula menghantar anak-anak ke tadika. Namun, sebelum usia  4 tahun, ibu bapa boleh memulakan pendidikan al-Quran kepada anak-anak di rumah. Antara kaedah yang boleh digunakan adalah sentiasa memasang bacaan surah-surah dan mengaji bersama-sama anak.

 

Kesimpulannya,  pendidikan al-Quran seawal usia bayi di dalam kandungan lagi akan mempengaruhi anak-anak untuk mudah dekat dengan al-Quran. Sekalipun anak-anak terlalu lasak, mereka tetap akan suka mendengar al-Quran kerana sudah terbiasa sejak kecil.

MENCARI GURU MENGAJI UNTUK ANAK-ANAK?

➽ http://beana.ultrabagus.com/daftar-online

NAK JADI TUTOR AL-QUR’AN?

➽  http://beana.ultrabagus.com/nak-jadi-tutor

KELEBIHAN MENJADI TUTOR BEANA ?

1.  Anda berhak menyusun jadual anda sendiri

2. Bekerja dengan waktu yang fleksible

3. Mengajar disekitar tempat anda sahaja (Separuh masa)

4. Elaun yang lumayan

5. Insentif BELIAN KERETA & UMRAH

6. Penyata elaun disediakan

7. Reward Tutor Bulanan

8. Mengajar Al-Quran dan Asas Fardhu Ain sahaja

9. Latihan dan konsultansi diberikan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *