12 Pintu Rezeki

12 pintu rezeki

12 Pintu Rezeki

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan rezeki daripada Allah SWT. Ini kerana, begitu banyak pintu dan sumber untuk diturunkan rezeki. Setiap manusia pasti akan memiliki rezeki yang berbeza-beza malah Allah telah menjaminnya kepada sesiapa yang meminta daripadaNya.

12 pintu rezeki

 

Firman Allah SWT yang bermaksud, “Kami tidak meminta rezeki kepadamu, (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan (ingatlah) kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa.” (Surah Taha : 132)

Sebelum itu, anda perlu mengetahui kesemua dua belas pintu yang menjadi sumber kedatangan rezeki. Pintu rezeki inilah yang memboleh kita sebagai umat Islam bersungguh-sungguh dlam melakukan sesuatu perkara. Setiap pintu dan sumber ini mempunyai rezeki yang berbeza-beza. Ini adalah senarai 12 pintu rezeki yang akan terbuka tatkala anda mengamalkan doa serta amalan tertentu yang mampu untuk membukanya.

Rezeki Yang Telah Dijamin Oleh Allah SWT

Ini terbukti dalam firman Allah yang bermaksud, “Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semuanya itu tersurat di dalam Kitab (Lauh mahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat yang berkenaan)” (Surah Hud : 6)

Melalui terjemahan ayat di atas, telah disebutkan bahawa setiap makhluk di muka bumi ini mempunyai rezekinya yang tersendiri. Segalanya telah ditetapkan oleh Allah SWT dan hanya Allah sahaja yang tahu tentang rezeki yang akan diberikan kepada semua makhluk ciptaanNya.

Rezeki Kerana Usaha Zahir Dan Batin Manusia

Setiap manusia yang menginginkan sesuatu pastinya dia akan berusaha untuk mendapatkannya. Usaha yang bersungguh-sungguh yang disertakan dengan doa tanpa henti, pastinya akan dimakbulkan oleh Allah SWT. Allah tidak akan mengabaikan hambaNya yang berusaha dengan penuh kesungguhan dan berdoa meminta kepadaNya.

Perkara ini telah dijelaskan di dalam Al-Quran. Firman Allah SWT yang bermaksud, “Dan bahawa sesungguhnya tidak ada (balasan) bagi seseorang melainkan (balasan) apa yang diusahakannya” (Surah An-Najm : 39)

Rezeki Kerana Bersyukur Kepada Allah

Firman Allah yang bermaksud, “Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras.” (Surah Ibrahim : 7)

12 pintu rezeki

Allah SWT telah memberitahu kepada semua hambaNya di dalam Al-Quran bahawa sesungguhnya sesiapa yang memanjatkan kesyukuran kepadaNya di atas segala nikmat yang telah diberikan, Allah akan menambahkan lagi nikmat kurniaNya. Oleh itu, panjatkanlah kesyukuran kepadaNya walau sekecil manapun nikmat yang diberikan itu.

Rezeki Yang Tidak Pernah Diduga

Dalam Al-Quran, Allah SWT telah berfirman,”Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya)” (Surah At-Talaaq : 2)

Allah SWT telah menjamin kepada semua hambaNya bahawa sesiapa yang mengamalkan amar ma’ruf nahi munkar iaitu menunaikan segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya, Allah pasti akan memberikan jalan penyelesaian ke atas setiap permasalahannya.

Rezeki Kerana Istighfar

Di dalam Al-Quran terdapat perintah untuk sentiasa beristighfar memohon ampun pada Allah. FirmanNya bermaksud, “Sehingga aku berkata (kepada mereka): Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah Ia Maha Pengampun. (Sekiranya kamu berbuat demikian), Ia akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah, kepada kamu” (Surah Nuh : 10-11)

Dengan beristighfar dan memohon keampunan daripada Allah SWT sahaja sudah boleh membuka pintu rezeki buat kita. Jadi, beristighfarlah selalu. Pohonlah keampunan daripadaNya dengan bersungguh-sungguh, nescaya Allah akan memberikan rezeki kepada kita.

Rezeki Kerana Berkahwin

Di dalam Al-Quran juga telah disebutkan yang bermaksud, “Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui.” (Surah An-Nur : 32)

Allah SWT juga akan memberikan rezeki yang melimpah-ruah kepada sesiapa yang berkahwin dan menamatkan zaman bujangnya. Rezeki di sini bukan hanya dimaksudkan dengan kekayaan wang ringgit sahaja, malah zuriat, kesihatan tubuh badan, dipanjangkan usia dan kesenangan hidup juga merupakan rezeki yang diberikan oleh Allah SWT.

Rezeki Kerana Mempunyai Anak

Di dalam Al-Quran telah tercatit tentang larangan membunuh anak, walaupun sekiranya dia orang yang miskin yang tidak mampu untuk memenuhi keperluan anak-anaknya. “Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takutkan kemiskinan; Kamilah yang memberi rezeki kepada mereka dan kepada kamu. Sesungguhnya perbuatan membunuh mereka adalah suatu dosa yang besar.” (Surah Al-Israa’ : 31)

12 pintu rezeki

Allah SWT menggalakkan semua hambaNya untuk menambah zuriat kerana anak-anak merupakan rezeki. Allah juga menekankan bahawa dialah yang memberi rezeki kepada setiap hambaNya. Maka, janganlah kita membunuh anak-anak kerana khuatir akan membebankan dan menjadi miskin. Sedangkan Allah SWT telah mengatakan yang anak-anak itu adalah punca rezeki.

Rezeki Kerana Sedekah

Ganjaran yang baik telah dijanjikan Allah SWT dan akan diberikan kepada setiap orang yang bersedekah. Firman Allah yang bermaksud, “Siapakah orangnya yang (mahu) memberikan pinjaman kepada Allah sebagai pinjaman yang baik (yang ikhlas) supaya Allah melipatgandakan balasannya dengan berganda-ganda banyaknya? Dan (ingatlah), Allah jualah Yang menyempit dan Yang meluaskan (pemberian rezeki) dan kepadaNyalah kamu semua dikembalikan.” (Surah Al-Baqarah : 245)

Melalui ayat di atas, Allah SWT telah menjelaskan bahawa sesiapa yang menyenangkan orang lain atau berkongsi kesenangannya bersama orang lain yang lebih memerlukan akan dilipatgandakan ganjaran baginya.

Rezeki Kerana Rajin Bersilaturahmi

Silaturahmi bermaksud hubungan kekerabatan. Orang yang rajin menjalinkan silaturahim dengan orang lain serta menjaga hubungan dengan orang lain juga tidak akan terlepas daripada menerima nikmat daripada Allah SWT.

“Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-yebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu.” (Surah An-Nisa’ : 1)

Rezeki Kerana Sentiasa Beriman Dan Bertaqwa

“Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi.” (Surah Al-A’raf : 96)

Di dalam Al-Quran, Allah telah menjelaskan, sesiapa yang beriman dan bertaqwa akan dibukakan pintu rezeki baginya yang melimpah-ruah. Kita juga dianjurkan untuk berzikir setiap kali selesai solat fardhu. Selain itu, berdoalah memohon kepada Allah supaya hajat kita dipenuhi. Kita juga boleh memohon rezeki dari segala penjuru.

Rezeki Kerana Mengorbankan Diri, Harta Dan Waktu Untuk Urusan Agama

Firman Allah SWT, “Dan (ingatlah), sesiapa yang beriman kepada Allah dan beramal soleh, akan dimasukkan oleh Allah ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; kekallah mereka di dalamnya selama-lamanya. Sesungguhnya Allah (dengan yang demikian) telah mengurniakan kepadanya sebaik-baik pemberian.” (Surah At-Talaaq : 11)

Sesiapa yang beramal soleh dan kerana Allah SWT juga akan dikurniakan rezeki baginya. Allah SWT berfirman lagi yang bermaksud, “Maka orang-orang yang beriman dan beramal soleh akan beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia.” (Surah Al-Hajj : 50)

Rezeki Kerana Selalu Membaca Al-Quran Dan Melakukan Solat Dhuha

Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka, mereka (dengan amalan yang demikian) mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian; Supaya Allah menyempurnakan pahala mereka dan menambahi mereka dari limpah kurniaNya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi sentiasa membalas dengan sebaik-baiknya (akan orang-orang yang bersyukur kepadaNya).” (Surah Fathir : 29-30)

12 pintu rezeki

Secara kesimpulannya, terdapat banyak pintu rezeki yang dibukakan kepada kita untuk kita sentiasa memohon daripada Allah SWT. Kesemua dua belas pintu rezeki ini terbuka untuk semua orang tanpa memandang golongan atau status orang tersebut.

Firman Allah SWT, “Allah memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Ia juga yang menyempitkannya. Dan mereka (yang ingkar): bergembira dengan kehidupan dunia, sedang kehidupan dunia itu tidak lain, hanyalah kesenangan yang kecil dan tidak, kekal berbanding dengan kesenangan hari akhirat.” (Surah Ar-Ra’d : 26)

Demikian itulah 12 pintu rezeki yang telah disedikan oleh Allah SWT. Semoga ianya dapat memberi manfaat kepada kita semua untuk mendapatkan rezeki daripada Allah SWT.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *